skip to Main Content
Tips Om Speelgoed Op Te Ruimen 

Tips om speelgoed op te ruimen 

Tips om speelgoed op te ruimen

De meeste kinderen hebben een hekel aan speelgoed opruimen. Geen wonder, want buiten spelen of lekker voor de televisie hangen is nu eenmaal veel leuker! Toch kun je hun tegenzin aardig verkleinen en je kinderen laten opruimen door de volgende vuistregels te volgen.

Begin bijtijds

Hoe eerder jij je kind leert dat opruimen nu eenmaal bij het leven hoort, hoe minder strijd je erover hoeft te voeren. Betrek je kind bij opruimklusjes vanaf het moment dat de kleine dreumes kan lopen.

Baken af

Heel hard: ‘En nu ben ik het zat. Als ik over een half uur terugkom, is je kamer he-le-maal opgeruimd!’ uitroepen, lucht waarschijnlijk enorm op. Het heeft alleen weinig effect. Geef grotere kinderen en pubers een behapbare opdracht. Zeg bijvoorbeeld: ‘Zet de boeken in je boekenkast terug.’ Of ‘Maak je bed op.’ Of ‘Gooi de was in je wasmand.’ Dat werkt stukken beter.

Maak het makkelijk

Leg de lat niet te hoog en laat met name kleine kinderen hun speelgoed sorteren in goed bereikbare manden, kisten of kasten: de barbiepoppen en barbiespullen in de barbiedoos, de stukken spoorbaan plus locomotief in de rieten mand, en de boeken in de boekenkast. Label de opbergdozen of -bakken eventueel met pictogrammen, plaatjes of stickers van het betreffende speelgoed, en geef ze een vaste plek.

En maak het jezelf makkelijk door speelgoed dat altijd enorme ravage veroorzaakt, buiten hun bereik op te bergen en alleen op aanvraag tevoorschijn te halen. Een goede optie hiervoor is om een trolley te maken. Je neemt een gewone plank en je kunt een paar zwenkwielen kopen voor onder de plank. Als je dat eenmaal hebt gedaan, stapel je de bakken op de trolley. Die constructies berg je netjes naast elkaar op. Je kan er ook eventueel een gordijn voor plaatsen, zo ziet niemand de hoeveelheid spullen en is het mooi opgeruimd. Zorg wel dat dit past bij de stijl van je interieur.

Doe het samen

Laat je kind niet alleen klungelen en ruim het ook niet voor je kind op want hij of zij moet het namelijk zelf leren. Doe het (zeker wanneer je kind nog jong is) het liefst samen. Dat is stukken gezelliger, je bent veel sneller klaar en je kind leert het sneller in stappen.

Complimenteer en beloon

Reken je kind niet af op kleine foutjes. Kijk vooral of het in grote lijnen goed werk aflevert bij het speelgoed opruimen. Vooruitgang is belangrijker dan perfectie. Geef je kind tijdens het speelgoed opruimen dus vooral veel complimentjes en ga na afloop als beloning samen iets leuks doen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
×Close search
Zoeken