skip to Main Content
Een Draagmuur Verwijderen, Hoe Zit Dat?

Een draagmuur verwijderen, hoe zit dat?

Heb je net een nieuw huis gekocht en wil je dit verbouwen? Dan kan het zijn dat een draagmuur in de weg zit. Maar kun je de draagmuur zelf verwijderen of kun je dit beter laten doen. En hoe zit het eigenlijk met vergunningen om een draagmuur te verwijderen. Antwoorden op deze vragen krijg je in dit blog!

Wat is een draagmuur precies?

Het woord zegt het eigenlijk al, een draagmuur heeft een dragende functie op het geraamte van je huis. Als je een draagmuur verwijderd, zonder stellage die het geraamte draagt, dan is er een instortgevaar voor je huis. Niet elke muur in je huis is een draagmuur. Sommige muren worden pas achteraf geplaatst, deze kun je dan ook eenvoudig verwijderen.

Kan ik de draagmuur zelf verwijderen?

Het is niet erg verstandig om zelf een draagmuur te verwijderen. Een draagmuur biedt ondersteuning aan het plafond en de bovenliggende verdiepingen. Je kunt deze muur dus niet zomaar slopen. Doe je dit wel, dan kan het hele plafond of in het ergste geval de hele woning instorten. Daarom wordt het niet aangeraden om dit zelf te doen, maar een sloopbedrijf in te schakelen.

De kosten van het laten slopen van een dragende muur verschillen per situatie. Over het algemeen liggen de kosten tussen de 1500 en 3000 euro. Hier zit het afvoeren van puin en ondersteunen van de bovenliggende vloer met een steunbalk bij in.

Heb ik een vergunning nodig?

Als je een draagmuur wilt verwijderen, moet je eerst kijken of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Deze vergunning verschilt per gemeente en dit kun je via de website van het loket uitzoeken. Als je een omgevingsvergunning nodig hebt, moet je ook een constructieberekening laten maken. Dit is erg belangrijk om de kwaliteit van je woning te waarborgen. Er wordt onder andere gekeken naar hoeveel belasting de wanden aan kunnen.

In sommige gevallen is het mogelijk om een draagmuur te slopen zonder vergunning. Misschien ken je ook wel mensen in je omgeving die dit konden doen. Dit ligt aan de situatie en dus aan de locatie waar je woont. Voor een dragende keukenmuur gelden bijvoorbeeld overal dezelfde regels, maar het verwijderen van een gevel verschilt per stad. In dorpen heb je vaak meer vrijheden dan in een stad.

Wil je ook een draagmuur verwijderen? Neem dan zeker contact op met een erkend sloopbedrijf. Zij kunnen de muren eerst controleren, een constructieberekening opstellen en de muur voor je slopen en laten ondersteunen. Ideaal dus!

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
×Close search
Zoeken